Vermogen opbouwen

vermogen opbouwen

Vermogen opbouwen

Vermogen opbouwen doe je voor later. het wordt steeds belangrijker. Je hoort de meest zorgwekkende zaken in het nieuws voorbij komen. Denk maar eens aan pensioenen die in de toekomst niet geïndexeerd gaan worden, ziektekosten die een steeds groter deel van ons inkomen in beslag nemen en ga zo maar door. Maar niet iedereen heeft een vette bankrekening of een riant inkomen. Toch is het voor veel mensen mogelijk om ervoor te zorgen dat je een appeltje voor de dorst krijgt.

Aan de slag

Vermogen opbouwen kan op verschillende manieren. Om te beginnen moet je een bedrag bepalen wat je elke maand opzij gaat zetten. Volgens de Stichting Nibud kan iedereen een tiende deel van zijn salaris sparen, zonder daar werkelijk last van te hebben. Dat geldt niet voor degenen die het met een minimuminkomen moeten stellen, dus dat wordt een ander percentage. Heb je besloten welk bedrag je elke maand opzij gaat zetten, maak dan een vaste maandelijkse overschrijving van je betaalrekening naar een spaarrekening.

De beste spaarrekening

Het is een hele klus, maar het is belangrijk om uit te zoeken welke spaarrekening voor jou het beste is. Er zijn bijvoorbeeld banken die werken met een gelaagd rentetarief. Dan heb je een basisrente en een bonuspercentage. Dat bonuspercentage wordt bijvoorbeeld gegeven als het geld gedurende een kwartaal of een jaar onaangeroerd op de rekening staat.

Het is ook slim om twee spaarrekeningen te nemen. Dan kan je één rekening gebruiken voor onvoorziene uitgaven en de andere onaangeroerd laten om een hoger rentepercentage te krijgen. Zorg dat je altijd de vinger aan pols houdt waar het de rentetarieven betreft. Soms loont het namelijk de moeite om van bank of spaarvorm te switchen.

Een financiële buffer

Voordat je aan je vermogen gaat bouwen, is het belangrijk om eerst een financiële buffer voor onvoorziene uitgaven te hebben. Ideaal is om twee tot drie maandsalarissen achter de hand te hebben. Als je eenmaal een goede reserve hebt opgebouwd, kun je als je wilt gaan beleggen of op een aparte spaarrekening verder sparen.

Beleggen

Stel, je wilt gaan beleggen. Waar beleg je dan in? Zorg dat je goed geïnformeerd wordt, door bijvoorbeeld een financieel adviseur. Zo loop je minder risico dat jouw zuurverdiende euro’s verloren gaan.

Sparen

Wanneer je op safe speelt, kan je beter een extra spaarrekening openen. Houd er wel rekening mee dat je op het moment dat je meer dan € 25.000,- aan vermogen bezit, je daar belasting over moet gaan betalen. Ook hier geldt dus dat het belangrijk is om je goed te laten informeren door een financieel adviseur.

 

Een goed financieel plan opstellen is verstandig als je een onderneming wil starten. Lees hier meer over het financieel plan.