Duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen

Je hoort het steeds vaker, gewoon bij de borrel, maar ook breeduit in de media: ‘duurzaam beleggen’. Het klinkt goed, maar wat is duurzaam beleggen eigenlijk? En wat motiveert de mensen om ervoor te kiezen?

Beleggen is investeren

Als je gaat beleggen, kun je kiezen uit heel veel soorten beleggingen. De bekendste vorm van beleggen is het beleggen in aandelen. Dan koop je eigenlijk een stukje van een bestaand bedrijf. De reden kan zijn dat je verwacht dat dat bedrijf het goed zal doen en gaat groeien. Het rendement op je investering wordt bepaald door de prijsstijging van het aandeel op de markt (koerswinst) en door eventuele winstuitkeringen (dividend). Een aandeel kan echter ook in waarde dalen en dan lijdt je verlies. Tegenwoordig wordt steeds vaker voor beleggen gekozen. De reden is dat banken momenteel een hele lage rente geven op spaarrekeningen. Door te gaan beleggen, maak je kans om meer rendement uit je spaargeld te halen. Voordat je gaat beleggen, doe je er goed aan om je goed te laten informeren door een financieel adviseur welke mogelijkheden en risico’s er verbonden zijn aan beleggen.

Waarom dan duurzaam beleggen?

Technisch gezien ben je dus verbonden aan het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd. Het is dus eigenlijk best logisch dat je dus niet alleen kijkt naar de potentiële winst die er voor jou te behalen is. Als je je spaargeld investeert, wil je waarschijnlijk ook weten op welke manier de te verwachten winst behaald wordt. Stel, dat het bedrijf waarin je investeert grote winst maakt door gebruik te maken van kinderarbeid of door de productie van wapens en ander oorlogstuig. Menigeen zou zich dan nog eens achter het oor krabben en nog even verder kijken voordat de investering gedaan wordt.

Wat is dan precies duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen wil zeggen dat je belegt in bedrijven die naast een winstoogmerk ook rekening houden met zaken als mensenrechten en het milieu. Winst maken is natuurlijk prima, maar het is minstens zo belangrijk om te weten hoe die winst behaald wordt. Wanneer je dus duurzaam belegt, wordt iedereen daar beter van.

Hoe kan ik duurzaam beleggen?

Je kunt direct beleggen in een bedrijf waarvan jij denkt dat het een duurzame onderneming is. Het is echter best lastig om dit zelf te beoordelen. Je kunt ook indirect beleggen door te investeren in aandelenfondsen die zich specifiek richten op duurzame bedrijven. De beoordeling wordt dan door de aanbieder (b.v. een bank) gedaan. Fondsen stellen namelijk bepaalde criteria waaraan bedrijven moeten voldoen om in aanmerking te komen om op de lijst van duurzaam ingestelde bedrijven te staan. Je maakt daarmee gebruik van de kennis en expertise van het fonds en tegelijkertijd kun je je risico meer spreiden omdat er belegd wordt in meerdere bedrijven.

 

Het beste kun je, voordat je gaat beleggen, een afspraak maken met een financieel adviseur. 

 

Wil jij in de toekomst ook zorgeloos kunnen leven? Dan zal je nu al moeten beginnen met vermogen opbouwen. Ik vertel je graag hoe je dat in jou situatie het best kan doen.