Pensioenadvies

Pensioenadvies

Pensioenadvies nodig?

Een goed pensioenadvies kan het verschil zijn tussen een onbezorgde en een zorgelijke oude dag. Immers, de AOW-leeftijd wordt steeds hoger wordt en pensioenfondsen besluiten steeds vaker om de pensioenen niet langer te indexeren.

Nu zorgen voor later

Het is belangrijk om van te voren te weten hoe je er later financieel voorstaat. Wanneer je later met pensioen bent, kan je daar immers niets meer aan veranderen. Dan zal je het moeten doen met de AOW, aangevuld met wat je aan pensioen hebt opgebouwd. Laat je daarom tijdig adviseren! Met een goed pensioenadvies nu kom je later goed beslagen ten ijs.

Pensioentekort

Als je een volledig pensioen hebt opgebouwd, kom je als je gepensioneerd bent meestal uit op 70% van je gemiddelde salaris (“middelloonregeling”). Kom je na berekening uit op een lager percentage, dan heb je dus een pensioentekort. Vaak raken mensen daarvan in paniek en zijn bang dat ze hun oude dag in armoede door moeten brengen als ze nu niet ingrijpen.

Geen paniek

Er is echter niet altijd reden tot paniek. Samen met uw pensioenadviseur kan je de zaken op een rijtje zetten. Soms is het namelijk helemaal geen probleem om later met minder dan 70% van je gemiddelde salaris rond te moeten komen.

We noemen een paar voorbeelden:

  • Als je met pensioen gaat zijn de kosten die je hebt lager omdat de kinderen dan het huis uit zijn;
  • De belastingdruk na je 65e levensjaar is veelal lager dan de jaren daarvoor;
  • De hypotheek van je huis is tegen die tijd geheel of bijna geheel afgelost;
  • Je hebt een erfenis te verwachten.

Oplossingen

Blijkt dat je toch te maken krijgt met een pensioentekort, dan zijn er verschillende oplossingen mogelijk.

Lijfrente en Banksparen, fiscaal voordelig!

Blijkt dat je later te maken krijgt met een pensioengat, ook wel “pensioen hiaat” genoemd, dan is het zaak om nu actie te ondernemen. Dat kan bijvoorbeeld door Banksparen of door Lijfrente. Op een fiscaal aantrekkelijke wijze kan je dan je pensioengat aanvullen. Je stort dan eenmalig een bedrag, of je stort periodiek bedragen. Over dit geld hoef je geen nog geen belasting, dus ook geen vermogensbelasting te betalen. Als je met pensioen gaat, wordt dit geld door de bank of de verzekering in termijnen weer aan jou uitgekeerd. Doordat je pas belasting over dit geld betaald op het moment dat het aan je wordt uitgekeerd, heb je dus lekker veel belastingvoordeel. Daarbij komt nog dat mensen met een AOW-uitkering een lager belastingtarief betalen.

Zelf sparen of beleggen

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om zelf te gaan sparen of beleggen, om zo je pensioengat aan te vullen. Sparen kan op een gewone spaarrekening of een deposito. Op een depositorekening zet je je geld voor een bepaalde periode vast. In ruil daarvoor krijg je een hogere rente dan op een gewone spaarrekening. Nadeel aan zelf sparen of beleggen is echter wel dat je geen fiscaal voordeel hebt.

 

Eerder met pensioen? Lees dit artikel!