Eerder met pensioen

eerder met pensioen goed pensioenadvies

Eerder met pensioen

Een droom van velen. Eerder met pensioen en dan lekker doen wat je wilt. Tijd voor je hobby’s, met de camper op vakantie en kijken waar je uit komt, heerlijk! Geen baas meer die jou maandagochtend weer monter op het werk verwacht.

Wanneer gaan we eigenlijk met pensioen?

Het is niet meer zo duidelijk als vroeger wanneer je nu precies met pensioen gaat. Toen ging je gewoon met 65 jaar met pensioen en als je geluk had, had je een VUT regeling waarmee je al eerder met pensioen kon gaan. Tegenwoordig leven we gemiddeld langer dan vroeger met z’n allen. Om de AOW en de pensioenen betaalbaar te houden, heeft de overheid besloten om de AOW-leeftijd met kleine stapjes te verhogen totdat deze in 2022 op 67 jaar en 3 maanden uit komt. De pensioenleeftijd gaat ook naar 67 jaar, maar dan in één keer en niet met kleine stapjes.

Eerder met pensioen gaan

Bij veel pensioenregelingen bestaat de mogelijkheid om iets eerder met pensioen te kunnen gaan dan de eigenlijke pensioenleeftijd. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het pensioen wat lager wordt. Er wordt natuurlijk ook minder opgebouwd. Hoeveel dat dan lager wordt, is per pensioenregeling verschillend. Gemiddeld houd je 8% minder over per jaar dat je eerder stopt met werken. Daar staat tegenover dat je er ook eerder en langer van kan genieten.

De mogelijkheden

Vervroegd pensioen met medewerking van het pensioenfonds

Er wordt in Nederland gemiddeld gestopt met werken als men 63,9 jaar oud is. Doordat de overheid het eerder met pensioen gaan dan de AOW-leeftijd ontmoedigt, wordt het steeds ingewikkelder, maar niet onmogelijk. De meeste pensioenfondsen bieden nog steeds de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. Binnen een bepaalde marge kan je dan zelf je pensioenleeftijd bepalen.

Deeltijdpensioen

Stel, je wilt het wat rustiger aan gaan doen, maar helemaal stoppen met werken is om wat voor reden dan ook nog niet mogelijk. Dan is deeltijdpensioen vaak een goede oplossing. Je bouwt dan langzaam je 40-urige werkweek af. Daardoor heb je meteen meer vrije tijd om bijvoorbeeld aan hobby’s te kunnen besteden.

Het deeltijdpensioen is sinds de VUT officieel is afgeschaft behoorlijk in opmars. Je gaat dan bijvoorbeeld twee, drie of vier dagen per week aan het werk. Het deeltijdpensioen gebruik je om de dagen dat je niet werkt uit te laten betalen.

Nadeel is echter wel dat je tijdens het deeltijdpensioen alleen over de gewerkte uren nog pensioen opbouwt. De totale pensioenuitkering wordt daardoor minder groot. Daarnaast moet het opgebouwde pensioen over meerdere jaren verdeeld worden waardoor het gemiddelde pensioen per jaar wat lager zal zijn.

Zelf financieren

Door tijdig te beginnen met geld reserveren, kan je natuurlijk ook zelf je vervroegde pensioen financieren. Dat kan je op een aantal verschillende manieren doen:

  • Zelf sparen: Het risico hiervan is laag, maar het groeitempo ook. Op een spaarrekening krijg je over het algemeen erg weinig rente. Gemiddeld heb je 15 jaar nodig voordat je voldoende bij elkaar hebt gespaard.
  • Zelf beleggen: Het risico hieraan verschilt van klein tot zeer groot. Je kunt immers ook alles weer kwijt zijn. Als je elke maand over een langere periode een bedrag inlegt en de risico’s spreidt (diversificatie), dan behaal je gemiddeld wel een hoger rendement dan met sparen.
  • Banksparen: Het risico hiervan is laag en het is fiscaal voordelig. Periodiek leg je een vooraf afgesproken bedrag in dat voor een bepaalde termijn vast staat. De rente is daardoor ook iets hoger dan bij een vrij opneembare spaarrekening. Op de afgesproken datum wordt met een maandelijkse uitkering van het gespaarde geld gestart.
  • Lijfrente: Het risico is laag en je hebt een aantal fiscale voordelen. Je betaalt de verzekeraar éénmalig of periodiek premie. Als je met pensioen gaat, wordt het opgebouwde tegoed in een uitkeringsproduct gestort.

Welk pensioen je ook kiest, het is altijd goed om contact op te nemen met een financieel adviseur om je te helpen bij het maken van een keuze.