Hypotheekadvies

hypotheek advies

Hypotheekadvies

Bijna iedereen die een huis gaat kopen heeft een goed hypotheekadvies nodig. Zonder hypotheekadvies is het niet verstandig een hypotheek af te sluiten. Een hypotheek is een lening met een looptijd van maximaal 30 jaar. Deze kan alleen afgesloten worden bij de aankoop van onroerend goed. Bijvoorbeeld een woonhuis. Wanneer je dus voor een huis gaat kijken, doe je er goed aan om eerst eens te kijken hoeveel geld je daar maximaal aan kunt spenderen. Misschien heb je iets achter de hand. Maar meestal is dat niet genoeg om je huis mee te financieren. Tijd voor een goed advies dus.

De hypotheekadviseur of de bank

Je kunt voor hypotheekadvies terecht bij een onafhankelijke hypotheekadviseur, of bij de hypotheekadviseur van de bank. Natuurlijk ben je vrij om te kiezen waar je heen gaat. Er zitten wel een paar verschillen tussen deze twee mogelijkheden.

De hypotheekadviseur van de bank

Bij de bank betaal je het minst voor hypotheekadvies. Uit onderzoek is gebleken dat het je zeker € 1.000,- kan schelen ten opzichte van een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Maar of dat onderaan de streep nog zo voordelig is, dat valt te betwijfelen. Voor velen is het een logische stap. Je wilt een huis kopen, je hebt een hypotheek nodig, dus je gaat naar de bank. Lekker makkelijk. Je bent daar immers al bekend. Maar is dat wel zo verstandig? In de meeste gevallen niet!

De adviseur van de bank gaat kijken wat voor jou de beste hypotheek is, dat is waar. Het is alleen jammer dat deze adviseur alleen kijkt wat het aanbod bij de bank is waar hij toevallig werkt. In dit geval is de kans dus groot dat je niet het advies krijgt wat precies bij jouw huidige situatie en toekomstperspectief past.

De adviseur is immers gebonden aan een beperkt aanbod. Dat van de bank. Hij kan ook geen rentes bij verschillende aanbieders voor jou vergelijken.

Onafhankelijke hypotheekadviseur

Er zijn onafhankelijke hypotheekadviseurs die aan een aantal aanbieders (banken) zijn verbonden en er zijn er die een veel breder scala van aanbieders en financiële producten met elkaar kunnen vergelijken.

De kosten per onafhankelijke hypotheekadviseur verschillen. Om vooraf te kunnen bekijken wat je voor het advies kwijt bent, staat op de website van elke onafhankelijke hypotheekadviseur een link naar hun ‘dienstverleningsdocument’. Daarin staat precies hoeveel er voor de verschillende diensten in rekening wordt gebracht.

Het grote voordeel van de onafhankelijk hypotheekadviseur is, dat hij alle opties voor je op een rijtje zet. Je krijgt een goed overzicht van alle hypotheekvormen en rentetarieven die voor jou interessant kunnen zijn. Zo kun je jezelf ervan verzekeren dat je de beste en voordeligste hypotheek afsluit.

 

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kan krijgen? In dit artikel vertel ik je meer!